Efter den lite annorlunda våren och sommaren 2020 har Årsta bibliotek äntligen öppnat upp sina inomhuslokaler igen – men tack vare kreativa lösningar behövde de aldrig riktigt stänga.

Årsta Bibliotek ligger i Årsta centrum, det Q-märkta centrumet som planerades av arkitekterna Erik och Thore Ahlsén, och stod färdigt 1953.

Under coronakrisen fick biblioteken runtom i Sverige komma på lite olika lokala lösningar för att kunna fortsätta med verksamheten, och i Årsta var lösningen helt enkelt att fortsätta verksamheten utomhus. Personalen rullade helt enkelt ut böcker och datorer på torget vissa dagar och tider, och gick även in och hämtade efter önskemål om något saknades, samtidigt som sommarjobbare plockade ihop temapåsar främst till barnen, innehållandes flera böcker med samma inriktning.

Utomhusbiblioteket blev väldigt välbesökt och möttes av många positiva kommentarer från Årstaborna.

”För oss fungerade den lösningen jättebra, eftersom det finns gott om plats på torget med många människor som passerar” säger Josefin Sandberg, bibliotekarie på Årsta Bibliotek.

En annan service har varit att leverera böckerna hem till äldre och andra riskgrupper, något som fortsätter även nu när lokalerna har öppnat. Det går även bra att stanna utanför och ringa in till personalen som då kommer ut med önskade böcker. 

Anpassad nyöppning

Inför öppningen har det möblerats om i lokalen, och man räknar även antalet besökare som vistas där samtidigt, så det ska vara luftigt och trängselfritt vid hyllorna.

Gällande aktiviteter så hölls det i somras ett digitalt serietecknarkollo, samt lite andra utomhusaktiviteter som bokfiskedamm och tipsrunda. Nu inför hösten och vintern är det inte riktigt beslutat vilka aktiviteter det kommer att satsas på som går i linje med restriktionerna - men det viktiga är ändå att lokalerna nu går att besöka igen.

Så varmt välkomna, alla lässugna Årstabor.

Obs: Det är inte helt tillbaka till ordinarie öppettider än, så kolla gärna här innan du går dit. 

Ta del av senaste nytt