I veckan donerade Ikano Bostad visningsmöbler från en hel fyrarummare till Kvinnojouren i Huddinge.

– Vi är väldigt glada att kunna bidra på det här sättet, då vi vet att situationen hos många familjer förvärrats under pandemin. Dessutom ligger det helt i linje med vårt uppdrag, ”att förenkla vardagen för de många människorna så att de kan fokusera på att leva”, säger Hari Bajgoric, projektledare Ikano Bostad.

När Årstahusen, med Ikano Bostad som huvudaktör, nu växer fram som en naturlig fortsättning på Stockholms innerstad är det dags att göra sig av med möbler från visningslägenheterna.

– Med hänsyn till miljön återanvänder vi så mycket som möjligt, men har ibland auktionerat ut överblivna möbler och skänkt pengarna till välgörande ändamål. När en kollega istället föreslog en direktdonation till Kvinnojouren i Huddinge, nappade jag direkt. Jag är själv uppvuxen med en ensamstående mamma, som på grund av krig flydde till Sverige. Så jag känner verkligen extra för den här donationen, säger Hari.

När redaktionen ringer upp Snövit Janson, kommunikationsansvarig på Kvinnojouren Huddinge, berättar hon att de aldrig tidigare fått en så stor möbeldonation.

– Utsatta kvinnor tvingas ofta lämna sina hem hastigt, utan tillhörigheter. Därför gör gåvor av det här slaget enorm skillnad. Vi valde att placera hela bohaget hos en mamma med tre små barn som flytt sitt hem mitt i natten och stod helt barskrapad.

Vad sa mamman när du berättade om donationen?
– Att det kanske finns en Gud ändå. Och att hon tack vare donationen får en chans att börja om på nytt. Det kostar stora summor att möblera ett helt nytt hem, pengar kvinnan sällan har. En vecka tidigare hade mamman blivit erbjuden ett förstahandskontrakt på en lägenhet – bara det är helt otroligt – men oroat sig för att hon inte hade en enda möbel. Så det är en riktig solskenshistoria det här.

En del kommuner och organisationer uppger att våldet har ökat under pandemin, medan andra menar att det minskat. Hur ser det ut i ert upptagningsområde?
– Det har definitivt ökat. Och mörkertalet är dessutom jättestort. Ju längre tid familjer isoleras hemma, desto större är risken att kvinnor och barn utsätts för våld. Isoleringen gör det betydligt svårare att söka hjälp. Så vi förväntar oss en ketchupeffekt när pandemin är över och kvinnorna får möjlighet att söka hjälp igen.

Hur rustar ni er för det?
– Vi är väl förberedda. Det finns drygt 200 kvinnojourer i Sverige, med kunskap som sträcker sig över 50 år tillbaka i tiden. I vårt skyddade boende får de möjlighet att bearbeta trauman och återupprätta sin självkänsla och värdighet. Att inte ha en bostad, efter att man lämnat en destruktiv relation, är ett stort problem som vi hoppas ska stå högt upp på politikers prioriteringslista. Därmed kommer donationer av det här slaget att vara mycket behövda och uppskattade.

Ta del av senaste nytt