Hur kan man med hjälp av inredning lyfta de magnifika utsikter som många har i Årstahusen? Och hur inreder du en nyproduktion? Den stilsäkra inredaren Pella Hedeby fick i uppdrag att inreda en visningslägenhet för det kommande projektet Brf Beundra, ett 24 våningar högt bostadshus som utlovar vidsträckt utsikt över Stockholm. Pella delar med sig av sina bästa tips och tankar.

– För mig handlar inredning alltid om att skapa en inbjudande plats, ett hem där man kan landa och trivas. Utmaningen i en nyproducerad bostad är just att boa in sig, när allt är nytt. Lager av textil och naturliga material med texturer är grundreceptet till ett mjukt, ombonat hem, säger Pella.

Till lägenheten har hon valt tunna linnegardiner i alla rum, för en mjuk och ombonad känsla. De ger möjligheten att reglera hur mycket man vill ta in av omvärlden. Fönsterbrädor och avlastningsytor har inretts återhållsamt med få väl valda detaljer. Vackra former, personliga attiraljer och vaser blir blickfång, liksom en stämningsfull lampa ovanpå en boktrave. På väggarna i lägenheten sitter abstrakt konst.

– Det har jag valt för att de varken ska förta eller bråka om uppmärksamheten med utsikten. I de lägenheter som får milsvid utsikt kan vyerna närmast ses som tavlor. Med en lugn och stillsam bas i hemmet kommer dessa verkligen till sin rätt.

Dina bästa inredningstips?
- Att hålla det enkelt. Utgå från funktioner och addera varsamt, stanna upp och se skönheten i det vardagsnära. Gardiner gör mycket för känslan och har dessutom en praktisk funktion. Tänk på vardagsdetaljer som blickfång. Som tekoppen, karaffen eller ett älskat plagg som hänger framme på en krok. Allt bidrar till helhet och hemkänsla.

I en nyproducerad lägenhet kan det behövas något som "skaver lite", menar Pella. Möbler med patina, en mix av träslag och texturer är sådant som ger karaktär. Mattor, gardiner och andra textilier dämpar ljud, gör rummen varma och behagliga att vistas i.

Hur skapar man ett hem för hela familjen?
Att inreda ett hem för en hel familj med många olika viljor och behov kan vara en utmaning. Pella ger några förslag på hur man kan tänka.

– Under en period kanske den vackra kvisten i vasen får stå tillbaka och ge utrymme för leksaker som i sig ger hemmet liv. Jag utesluter gärna dekor för dekorens skull och vardagsdetaljerna få bli till blickfång. En stor korg i naturmaterial är perfekt att samla ihop leksaker i. Den kan stå framme som en fin inredningsdetalj och finnas nära till hands. Långa kroklister att hänga upp plagg, kepsar och hörlurar på brukar vara en tacksam bas för att bibehålla stilkänslan även i stökiga tonårsrum. Satsa på generösa möbler med tvättbara överdrag, som ger en avslappnad och tillåtande känsla.

Trender och hållbarhet
Mjuka och naturnära färgtoner som skapar ett lugn hemma – är något Pella tror att vi kommer se mycket av närmaste året. Men även mer personligt färgsatta hem där färgen ger energi och skapar uttryck, samtidigt som inredningen i övrigt hålls avskalad och enkel. Vintage med patina, keramik och textilier i naturliga material är också stora trender nu. Samtidigt poängterar Pella vikten av att tänkahållbart.

– Det handlar om att inreda tidlöst, med ett uttryck som vi inte tröttnar på. Att välja möbler och inredningsdetaljer som tål att slitas på, så att de åldras med värdighet och vacker patina. Att välja med eftertanke helt enkelt och låt saker ta lite mer tid. Leta saker vintage, och tänk "köp och sälj" istället för "slit och släng".

Mer information om Brf Beundra hittar du här. 

Ta del av senaste nytt