Vintern har (förhoppningsvis) dragit förbi, kvällarna blir ljusare och temperaturen stiger. Det är hög tid att återerövra balkongen.

Ljusslingor, tomhusmattor, olika textilier som plädar och kuddar, växter och såklart levande ljus. Bara fantasin sätter gränser när det handlar om att inreda sin utomhusoas – balkongen.

Vårt första tips är egentligen att tänka sig balkongen som en förlängning av hemmet, så lika viktigt ute som inne att välja inredning som passar din stil. För att du själv ska trivas på din balkong, måste du välja en inredning som tilltalar dig.

Det är även viktigt att tänka praktiskt. Många har idag inglasad balkong, men har man inte det så måste man tänka på att möblerna ska klara väder och vind. Du bör även ha någonstans att förvara plädar och kuddar, så kanske en snygg korg innanför eller utanför balkongdörren?

Vad vill du få ut av balkonghänget?

Fundera även på vad du vill använda balkongen till? Ska den mest vara till att slappna av och sitta i solen bör du satsa på bekväma stolar och dynor. Vill du mer (eller också) kunna sitta och äta på balkongen, är det smart att välja ett runt bord, som tar mindre plats och ger en luftigare känsla än ett kantigt bord. För dig med mindre balkong finns även bord som man fäster på balkongräcket.

Tänk på att möbler i metall eller med delar av metall kan bli brännheta i solen, så här rekommenderas alltid dynor och kuddar. Vid soliga balkonger bör man alltid sätta upp någon typ av solskydd, som parasoll eller markis, både för att kunna vistas på balkongen, men även för att det inte ska bli för varmt i lägenheten.

Odla på balkongen

Så fort nattfrosten försvinner går det bra att sätta igång med planteringen, men inte innan eftersom nyplanterade växter är känsliga för frost och kan skadas vid låga temperaturer. Bästa tiden att sätta igång brukar alltid vara en bit in i maj.

För att växter ska växa och spira på din balkong är det viktigt att de odlas på rätt sätt. Vissa växter vill ha mycket sol medan andra trivs bättre i skuggan. Så kolla upp hur solen ligger på ställena du vill ha växter, och välj rätt sorts växter efter förhållandena.

Har du en väldigt solig balkong trivs Medelhavsörter som lavendel, timjan och rosmarin. Men rätt bevattning funkar även pelargoner, petunior och hibiskusar bra i soligt läge. Vill du odla grönsaker är det fritt fram med paprika och tomat, men även oliv- och citronträd som är riktiga soldyrkare.
Har du istället skuggigare delar är Fuchsia, Murgröna och Flitiga Lisa heta tips.

Så välkomna de ljusare och varmare tiderna – gör din balkong till hemmets mest trivsamma plats. Ha en fantastisk vår!

 

Ta del av senaste nytt