Knäckkok, paketinslagning, tända ljus och toner av jul. Hur kommer du bäst i julstämning? Vi frågade Årstaborna om deras bästa julpyssel och fick in en rad härliga tips. Låt dig inspireras och kanske testa några av dem inför eller under juldagarna som kommer.

Julpyssla med återbruk
Miranda i Årsta har tillverkat fina julstjärnor till julgranen av gamla toarullar.
– Julpyssel ska inte vara så svårt. Som toalettrullestjärnorna, allt du behöver är en bra limpistol!

Så här gör du: Klipp 1 cm stora bitar av en toalett- eller hushållsrulle. Använd sedan en limpistol för att limma ihop stjärnan efter önskad design. Om du vill ha mindre "blad", dela dina bitar på mitten och limma ihop, eller vik materialet dubbelt. Knyt slutligen ett garn eller snöre runt för upphängning.

Doftande julbak
Ett av det mysigaste sättet att julpyssla är att baka, säger Årstabon Stella.
– Jag bakade idag Finska julstjärnor, eller jultårtor som de egentligen heter på finska. Det är smördegsbakelser fyllda med plommonmarmelad. Men eftersom det kan vara svårt att få tag på plommonmarmelad i Sverige, bakade jag med fikonmarmelad istället.

Så här gör du: Lägg smördegsarken på bakplåtspapper på en plåt. Dela degen i kvadrater på ca 10* 10 cm. Skär en skåra från varje hörn in mot mitten, dock inte ända in. Klicka på marmelad i mitten. Vik in hörnen, som på en vindsnurra. Pensla stjärnorna med ägg och grädda i 225 grader, cirka 15 minuter. Innan servering ­– pudra över lite florsocker.

Fruktigt julpyssel
Apelsiner och klementiner är inte bara goda att äta, de är även tacksamma att julpyssla med. Stick ner doftande kryddnejlikor i apelsiner och knyt ett fint snöre runt, så har du skapat ett julpynt på några minuter. För Cecilia i Årsta är det tradition.
– Min mamma har alltid gjort apelsiner med kryddnejlikor i så länge jag kan minnas. Doften av barndomens jular. Jag brukar göra med småcitrus istället och sätta dem i adventsljusstaken.

Ett annat apelsinpyssel är torkade apelsinskivor som kan bli till vackra girlanger, dekoration i ljusstakar eller hängen i julgranen.

Så här gör du: Skär skivor av apelsiner och torka ca 4-5 timmar i ugn på 90 grader. Skär inte för tunna skivor, då de lättare kan vika sig och falla genom ugnsgallret. Öppna ugnsluckan ibland för att släppa ut fukt.

Plocka in naturen
– Att ta in och använda sig av naturen är den finaste och enklaste juldekorationen, säger Årstabon Annika.

Hon har plockat in mossa som hon bäddat ner i ljusstakar och krukor. 
Naturen är full av juldekorationer. En gren eller grankvist blir effektfullt i en stor vas och kostar inte en krona.

Oavsett om julpysslet resulterar i något vackert för hemmet eller något ätbart, kan det vara ett av de bästa knepen att komma i julstämning. Så kanske byta ut ett klassiskt glöggmingel mot en gemensam och lekfull julpysselkväll där hemma?

Ta del av senaste nytt