Årsta är omtyckt för sitt stadsnära läge med vacker natur, men visste ni att det även är väldigt rikt på kultur? Vi tog ett snack med Årstaprofilen Robert Jelinek om kulturens nutid och framtid.

Årsta Centrum är byggt för levande kultur, och mitt i den vackra 50-talsmiljön ligger Årsta Folkets Hus. Närheten till Stockholm City och omgivet av restauranger och caféer gör detta till en riktig oas för kulturälskare med många olika sorters lokaler för olika behov.

I de unika lokalerna finns utrymme för att både repetera och spela teater, och även för utställningar, konferenser, filminspelning och studiecirklar. Bara fantasin sätter gränser. Årsta är även en av få förorter som har en egen biograf.

Många krafter verkar för kulturen

Robert Jelinek är bosatt på Södermalm, men tar sig enkelt med moppen till Årsta där han är en stor profil inom kulturvärlden. 
De flesta födda på 70-talet minns honom säkert som ’Kranken’ i filmen ’PS Sista sommaren’, och efter det har han vid sidan av skådespeleriet bland annat arbetat som regissör och teaterdirektör.

Idag är han Processledare på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, och arbetar med att planera in aktiviteter i Östberga Kulturhus, och se till att huset är levande för alla.

Robert, vad tycker du om kulturlivet i Årsta?
Det är bra, eftersom det finns många krafter som verkar för kulturen. Däremot är det mycket neddragningar, och då är det alltid kultur, fritid och idrott som drabbas först.

Hur ska man göra för att förhindra detta?

Vi måste få politikerna att förstå att även om all kultur inte kan mätas i vinster, så ger det ett annat mervärde som är lika viktigt.

Vad rekommenderar du till nyinflyttade Årstabor som vill ta del av bra kultur?
Det finns mycket bra, särskilt runt Folkets Hus som har fantastiska lokaler för både bio och teater. De samarbetar mycket med Riksteatern och nu även med Stadsteatern då denna genomgår en stor renovering. Årsta Folkets hus är ett kulturellt nav som visar på ett aktivt kulturliv.

Hur ser framtiden ut för kulturen i Årsta?
Planerna är att starta en riksteaterförening för hela söderort, vilket kommer stärka kultursidan ytterligare. Vi vill erbjuda kultur för alla, och särskilt barn och ungdomar, eftersom den här typen av kultur är lika viktig som att läsa böcker.

Till sist, vad är det bästa med Årsta?
Årsta är på många sätt en liten småstad nära de centrala delarna som är mer ihopsatta. Årsta har både sammanbyggda områden, punkthus, grönområden och ett väl fungerande affärs- och restaurangliv. Många restauranger är väl kända utanför Årsta vilket gör att även människor som inte bor i området gärna stannar till.

Ta del av senaste nytt