Sommaren är långt ifrån slut, och eftersom vi fortfarande ska hålla avståndet är utomhusparker viktigare än någonsin för att våra barn ska få utlopp för leklusten och springet i benen. Årsta har ett stort utbud av lekplatser för både större och mindre barn – här ska ingen behöva ha det tråkigt!

Men låt oss först reda ut begreppen. Vad är egentligen skillnaden mellan en parklek och en lekpark?

Den första stora satsningen på parklekar kom i Stockholm 1916, när journalisten Gerda Marcus noterade att många barn obevakat sprang omkring på stadens gator medan föräldrarna arbetade. Hon startade då ett socialt projekt på Svenska Dagbladet, och tidningen startade en parklek i Vasaparken, med anställda så kallade ’Parktanter’ som såg efter barnen. Det blev en stor succé och redan den första dagen, den 14 maj 1916, samlades runt 100 barn i parkleken.

En parklek var från börjad alltså en bemannad lekplats, medan obemannade kallades lekpark eller lekplats. Dock händer det ofta att en parklek som blir något annat, och går från bemannad till obemannad, fortsätter att kallas parklek.  

Men oavsett vad du väljer att kalla det, här är några favoriter du hittar i Årsta.

Årstabergsparken
En allmän park med flera spännande lekytor, som 2019 nominerades till Årets Stockholmsbyggnad. Mest utmärkande är kanske de häftiga rutschkanorna som ligger precis intill Årstahusen.

Trollparken
Förmodligen Årstas mest kända lekpark, där barnen även kan leta efter gulliga troll som gömmer sig i skogen.

Valla torg
I lekplatsen på Valla torg finns rutschkana, klätterställning, gungor, sandlåda och allt annat man kan tänka sig behöva för många timmars lek.

Årstalidens lekpark
Fin lekplats som består av två delar. För de yngre barnen finns en inhägnad del, och för de något äldre finns en öppen yta med lekredskap. Hela parken är dock anpassad för lite mindre barn.

Vättersdälden
Mitt i Vättersparken ligger den före detta parkleken Vättersdälden. Själva parkleksverksamheten lades ner i början av 1992, men är nu istället en populär lekplats med lekställningar, gungor, sandlådor och en plaskdamm.

Storsjöparken
Våren 2017 öppnade här en ny aktivitetspark för lite större barn. Här finns studsmattor, klätterväggar, bollplan och mycket annat.

I Årsta finns alltså alla förutsättningar för att barnen ska släppa skärmarna och istället springa, hoppa, klättra och gunga. Precis som barn ska göra.

Ta del av senaste nytt