Plast är på många sätt ett otroligt material. Vi har nytta av det i allt från sjukvårdsmaterial och köksutrustning till leksaker och datorer. Tyvärr innehåller plast både gifter och kemikalier som är farligt både för miljö, djur och människor, men här kan du läsa mer om hur du med några enkla steg plastbantar ditt hem.

Många av oss tänker knappt längre på hur plasten underlättar i vardagen, den finns överallt. Särskilt mycket i våra hem, där vi i dagsläget på grund av restriktioner spenderar ännu mer tid än vanligt.

Problemet med plast är att många av materialets tillsatsämnen är både hälso- och miljöfarliga. Dessa ämnen läcker och sprids ut under plastens långa livstid, och bara här i Sverige läcks tusentals tillsatsämnen ut varje år, och hamnar både i naturen och våra bostäder.

En av våra största miljöbovar

 
Plastens har en väldigt lång nedbrytningstid. En liten bit plast kan behöva hundratals år för att helt försvinna i naturen. Detta innebär att även plast som har tillverkats för längesen, fortfarande finns kvar i någon form.

Så vad kan man göra? Det finns ett berömt uttryck som lyder ’Ingen kan göra allting, men alla kan göra nånting’, vilket stämmer väldigt bra vad gäller plasten.

Här kommer några enkla tips på hur du både plastbantar och minskar kemikalier i ditt eget hem, för att skapa en bättre inomhusmiljö för din familj, och samtidigt lätta på plasttrycket för miljön utanför:

 1. Byt ut teflonpannan och köksredskapen
  Bland det värsta du kan göra är att låta plast komma i kontakt med värme. Teflonpannan innehåller PFOA som är mycket svårt att bryta ner, och när du använder plastredskap släpper dessa ifrån sig ännu fler kemikalier vid uppvärmning.

 2. Byt ut din diskborste och disktrasa
  En diskborste i trä är alltid ett mycket bättre alternativ än de i plast, och håller även längre. Byt även ut dina vanliga disktrasor mot såna i lin eller bomull som du kan tvätta i maskin eller koka.
 3. Undvik skärbrädor i plast
  Varje gång du använder skärbrädor i plast släpper de ifrån sig gifter, så skaffa nya i trä eller bambu istället.

 4. Påsar och plastfolie
  Idag finns miljövänliga alternativ som bivaxduk, och bättre både påsar och folie som innehåller 80% mindre plast.

 5. Städa ofta
  Kanske inte allas favoritsyssla, men regelbunden städning minskar risken att de skadliga kemikalierna samlas i dammråttorna.

 6. Använd naturliga städprodukter
  Rengöringsmedel och städprodukter släpper in onödiga kemikalier i våra hem. Det finns massor av tips på hur vi städar mer miljövänligt, läs mer här.

 7. Plastleksaker
  Ju hårdare plast desto mindre gifter. Nästa gång du rensar bland barnens leksaker kan du alltså få bort leksakerna med mjuk plast, och byt ut mot trä eller andra naturmaterial.

     8. Matförvaring
        Våra vanliga matlådor i plast innehåller ämnet bisfenol A och är hormonstörande, ännu mer när vi värmer lådan i micron. Byt ut dessa mot matlådor i rostfritt stål eller glas, både bättre och snyggare!

Gör alltså både miljön, dina närmaste och dig själv en stor tjänst. Ta en rejäl plastbantning, återvinn den bortrensade plasten, och andas en friskare hemmaluft!

Ta del av senaste nytt