Våren är här och många av oss väljer att hålla oss hemma. Ett perfekt tillfälle att göra balkongen vårfin och plantera blommor! Läs mer nedan hur du får bäst resultat..

Våren är den perfekta tiden för att odla på balkongen, och när solen visar sig mer och mer kliar det i alla gröna fingrar. Vissa blommor och växter är så tåliga så de går bra att plantera i balkonglådan eller krukan redan nu, trots kyliga kvällar och nätter.
Viktigt att veta är att de ändå kan sloka lite efter en kall natt, men när dagen blir varmare och ljusare så reser de sig igen.

Det finns massor av vackra och färgglada varianter att välja på, och till exempel färdigdrivna lökväxter i kruka är enkla att sköta på balkongen.

Exempel på fina växter som tål kyligare nätter är de nu extra aktuella påskliljorna, men även penséer, murgröna, bellis, aubrietia och olika lökväxter som tulpaner och pärlhyacint.

Såhär planterar du vårblommor på bästa sätt

För vackrast möjliga slutresultat, bestäm dig gärna för ett tema eller färg, och blanda vårblommor du tycker passar bra tillsammans. Väljer du flera blommor av samma färg ger det en fylligare känsla, medan färger och former i kontrast lyfter fram varandra. 

Välj sen vad du ska plantera i. Det kan handla om balkonglåda, kruka, korg, trälåda eller varför inte en snygg zinkbalja?

Sen är det bara att ta en kopp kaffe och sätta igång. Här kommer några tips:

  1. Fyll lådan/krukan med ca 1 dm lecakulor i botten  
  2. Fyll sen på med jord upp till kanten 
  3. Plantera vårblommorna
  4. Placera gärna blommorna i soligt till halvskuggigt läge, och se till att vattna ordentligt
  5. Fortsätt sen att vattna ca en gång i veckan
  6. För att förlänga blomningen bör man sen regelbundet plocka bort vissna blommor
  7. Njut av solen och din vackra balkong

Lycka till, och ha en härlig vår!

En glad kvinna med mössa, kofta och trädgårdshandskar håller i gräs i en rabatt

Ta del av senaste nytt