Sjövikseleverna hjälper till med trygga promenadstråk

 

Sträckan mellan Hornstull och Telefonplan ska fräschas upp för att bli trevligare att promenera, och elever från Sjöviksskolan har fått hjälpa till med en viktig del…

Många människor passerar dagligen tunneln som går under norra Södertäljevägen och binder ihop Liljeholmen och Marievik. Tunneln är idag mörk och inte särskilt inbjudande – alltså tog Trafikkontoret beslutet att belysa väggarna och ta hjälp av elever från Sjöviksskolan för att utsmycka tunneln.

Förra våren hörde två landskapsarkitekter av sig, som hade fått i uppdrag av Trafikkontoret gällande slingan som ska rustas upp, och i Marieviktunneln ville de ha nån typ av konstverk, berättar Anna Khemi på Sjöviksskolan. Vi jobbar mycket med Levande Verkstad som metod, och även mycket annat skapande, något som är ganska unikt för vår skola.

Tillsammans med de andra Levande Verkstad-pedagogerna Lena Holroyd och Gita Lundström, bestämdes det att temat skulle vara flaskpost för framtiden, fyllda med olika figurer. Konstverket kommer att sen att skapas i okrossbart glas, så barnen kommer själva att kunna visa upp det för sina egna barn i framtiden.

Man ska kunna titta på hela 3x30 meter långa konstverket utan att behöva stanna, för det får inte bli för plottrigt när det är en transportsträcka, fortsätter Anna. Vi har använt oss av klassiska Levande Verkstads-övningar, som Löpande Band, Häll och Dräll, Silkespappersmålning och Papperskrumelurer med teman som Glada Gångare, Magiska Möten och Dagliga Drömmar.

Elever från lågstadiet har varit involverade i konstprojektet, som nu är klart och inskickat till Trafikkontoret. Senare i år kommer slutresultatet kunna beundras i tunneln, som en del av en finare och mer inbjudande promenadstråk.

Ett tidigt skede av modellen som sen har modifierats och slutresultatet kommer att se lite annorlunda ut:

 

Ta del av senaste nytt