Årsta är en av få förorter som kan skryta med en kvarterskrog dit folk från hela Stockholm åker för att ta del av den fantastiska maten och den trivsamma atmosfären. Läs mer om Två Små Svin, och hur de fortsätter att locka besökare trots restaurangbranschens tuffa tid. 

Två små svin slog upp portarna i januari 2014, och den ursprungliga idén att starta ett café i den gamla pälsaffären, hade nu omvandlats till kvarterskrog med ett dansk-tjeckiskt koncept.
Denna lite udda kombination beror på att ägarna har en förkärlek till dessa länders mat- och dryckeskultur, och på menyn finns endast smörrebröd tillsammans med ett brett sortiment av öl och brännvin från både Danmark och Tjeckien.

Rätt sprit till rätt mat

Även om här finns alkoholfria alternativ, dricker gästerna ofta kryddat brännvin till maten.  Här finns runt hundra olika snapssorter, och personalen hjälper gärna till att rekommendera vilka som passar bäst till smörrebröden. 

För att även ta fram egna sorter som passar till olika typer av mat, det vill säga inte bara det som serveras på Två Små Svin, har krögarduon även startat ett mindre destilleri för att kunna ta fram anrika Årstabrännvin, bland annat kryddat med saffran och pomerans.

Prisbelönt med bra priser

Två Små Svin har vunnit utmärkelser som årets bästa restaurang i Södra Stockholm av Bookatable Awards, Årets Spritskrog av Spritakademien och ingen mindre än Steffo Törnqvist har kallat restaurangen för Stockholms bästa kvarterskrog.

Här behöver det dock inte kosta en massa pengar för att gå ut och äta, utan smörrebröden kostar runt hundralappen, och två stycken med pålägg räcker långt för de flesta gästerna.

Många restauranger har drabbats hårt till följd av rådande pandemi men för Två Små Svin har det av flera anledningar inte blivit någon jättestor skillnad. 

”Vi har anpassat oss som alla andra, har färre bord och var snabba med att dra igång uteserveringen i våras” säger Jimmy Nygren, delägare. ”Men vi stänger ändå klockan 22, och tar i regel inte in sällskap på fler än åtta personer, så det blev inget större tapp gällande dom restriktionerna.”

Restaurangen har även alltid haft hela menyn som takeaway, något som istället har ökat där sittande gäster har minskat. Det har även anordnats fler uteaktiviteter med grillen, vilket blev så populärt så det kommer att fortsätta även när allt har blivit som vanligt igen.

Två Små Svin blir två restauranger 

De märkliga tiderna har alltså inte haft någon större inverkan på hela Årstas favoritkrog, istället expanderar de med en ny restaurang med Bed & Breakfast i Trosa! Den anrika Ågården kommer alltså förgyllas med samma meny och dryckesutbud, tillsammans med pool, orangerie och coronasäkra rum på markplan med egna ingångar.

Den nya restaurangen öppnar i början på nästa år, så skulle det alltså vara fullt i Årsta – ta direktbussen från Liljeholmen till Trosa.

Ta del av senaste nytt