Nytt år, nya löften. Vissa vill börja träna, andra vill sluta röka, och några vill testa en ny kosthållning. Är du en av dem som är nyfiken på veganismen? Här kan du läsa mer om vad det innebär!

En diet, en filosofi, identitet eller livsstil. Veganism kan kallas för många saker, och även om många av oss inte har hört talas om det förrän på senare år, har begreppet funnits så långt bak som mitten av 40-talet.

Vanlig vegetarianism fanns redan under antiken, men uppstod i en ny och modernare tappning under 1800-talet, då ’Vegetarian Society’grundades i Storbrittanien.
1944 ansåg dock en grupp att det inte var tillräckligt att vara vegetarian, eftersom djur lider vid produktion av fler djurprodukter än bara kött. Då bildades gruppen ’The Vegan society’, och spred sig sen över världen, och Veganföreningen i Sverige startade 1976.

Varför bli vegan?

Det finns flera olika anledningar till varför människor väljer att bli vegan. Ett av de vanligaste skälen är etiska. Att man helt enkelt inte vill bidra till de förhållanden som djuren lever under. Det kan även handla om miljön, eftersom animalisk kost är ett slöseri med naturens resurser. Människor som lider av vissa allergier, som mjölkallergi eller animaliskt protein, mår såklart bättre av en vegansk kost, och vissa äter det eftersom det helt enkelt är nyttigt.

Vad äter en vegan?

Det kanske är enklare att börja prata om vad en vegan inte äter. Det vill säga kött, skaldjur, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter. I den mån det går undviker veganer även andra typer av produkter som kommer från djur, som päls, läderjackor, ullprodukter och honung.

En vegan är alltså enbart vegetabiliska livsmedel, och det är viktigt att läsa på ordentligt så du får koll hur du får i dig nödvändiga näringsämnen, när du plockar bort kött och mejeriprodukter.

Är du rädd för att du kommer sakna kött, finns idag många produkter som påminner om just kött, till exempel Quorn, sojaprotein i olika former, Tofu och Oumph.

Andra bra (och goda!) livsmedel för att täcka upp för den animaliska maten, är till exempel grönsaker och rotfrukter, frukt och bär samt olika fullkornsprodukter som havregryn och fullkornspasta.

Många inspirationskällor

Känns det ändå lite svårt att komma igång, så finns det idag en uppsjö av recept på internet. Även flera matkassar, som tack vare pandemin är ännu mer populära, går att få veganska levererade rätt fram till dörren. Så oavsett av vilken av anledningarna vi tidigare nämnde som gäller för just dig, har det aldrig varit lättare att bli vegan!

Och som sojagrädde på moset finns det såklart även ett antal vegetariska/veganska restauranger i Årsta - läs hela listan här.

Ta del av senaste nytt